8 dôvodov prečo jesť zeler

Zeler sa v kuchyni využíva už od nepamäti a má veľa blahodárnych účinkov na vaše zdravie. Je to zelenina aj do polievky aj do šalátu, preto sa ho nebojte vyskúšať v rôznych podobách. Skvelý a mňamózny zelerový šalát nájdete aj na našom šalátovom pulte.

1. Chráni pred rakovinou

Zeler obsahuje fytochemikálie, ktoré chránia organizmus a pomáhajú v boji proti rakovine. Vedecké štúdie tvrdia, že kumaríny v zeleri sú schopné podporiť aktivitu bielych krviniek. A všetci vieme, že biele krvinky sú takí policajti v našom organizme.

2. Má málo kalórií

Zeler obsahuje na 100 gramov len 19 kalórií, preto je vhodný pre ľudí so sedavým zamestnaním a ľudí, ktorí chcú schudnúť. Tiež v ňom nájdete veľa vlákniny, vitamín C, draslík, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a v neposlednom rade vápnik.

3. Znižuje cholesterol a krvný tlak

Ak by ste denne zjedli 4-6 zelerových stoniek, znížili by ste si tlak o cca 12-14 %, a cholesterol by vám klesol asi o 7 %. A to sa už oplatí, že?

4. Odstráni zápach z úst

Chrumkanie zeleru odstraňuje zvyšky jedla aj zo zadnej časti jazyka a zo zubov. Ak vás po obede čaká pracovné stretnutie, nezabudnite si dať k obedu aj náš zelerový šalátik.

5. Uľavuje od bolesti kĺbov

Ak trpíte artritídou alebo dnou, vyskúšajte zeler. Jeho protizápalové účinky pomáhajú pri opuchoch a bolestiach kĺbov a zabraňujú v nich ukladaniu kyseliny močovej.

6. Zlepšuje trávenie

Zeler obsahuje vysoké množstvo vlákniny a vody. Je teda dobrým pomocníkom pri úprave trávenia, zápche, hemoroidoch a dokonca aj pri srdcových problémoch.

7. Upokojuje nervy

Ste často v strese? Čaká vás náročný míting alebo stretnutie? Dajte si zeler, ktorý má upokojujúce účinky na nervový systém. Zeler ako antidepresívum odporúčal aj sám Hippokrates.

8. Zvyšuje aktívnosť

Koreň zeleru obsahuje látky a éterické oleje, ktoré pomáhajú bojovať s únavou, zvyšujú vitalitu a výkonnosť. A to sa po dobrom obede hodí, nie?

Tak čo, dáte zeleru šancu?

Predchádzajúci článok
So zvieratkom do reštaurácie?
Nasledujúci článok
Polievka na obed, áno alebo nie?