6 pohotovostných receptov z 3 a menej surovín nielen pre ľudí v karanténe

Čím viac ľudí musí zostať v domácej karanténe a niektorí možno nemáte dostatočné zásoby. Ak je vaša špajza alebo mraznička poloprázdna a nemôžete vyraziť do obchodu, nevešajte hlavu. Tento článok obsahuje recepty z 3 a menej surovín, s ktorými hladní nebudete. Ak vám ale bude chýbať plnohodnotné domáce jedlo, pokojne si objednajte donášku s dopravou zdarma.

Jednoduché cesto na pizzu alebo chlebovú placku

Veľmi jednoduchý recept – koľko jogurtu, toľko múky. Po upečení budete mať buď pizzu, ktorú si obložíte v štýle „čo dom dal“ alebo placku na spôsob indického chleba.

  • 1 kelímok gréckeho jogurtu (alebo iného bieleho)
  • 1 rovnaký kelímok múky

Spravte cesto, do ktorého môžete pridať trochu soli. Najprv všetko zmiešajte vareškou, a potom cesto vymieste rukami a vyvaľkajte. Toto cesto môžete použiť ako základ na pizzu, alebo opražiť na troche olivového oleja na panvici, čím získate veľmi chutnú chlebovú placku.

Brokolicovo-fazuľová polievka

  • 4 hrnčeky brokolicových ružičiek
  • 425g uvarenej bielej fazule bez vody

Brokolicu dajte do hrnca, pridajte soľ a čierne korenie. Zalejte vodou tak, aby bola brokolica celá ponorená. Brokolicu uvarte a potom ju presuňte do mixéru. Vodu z varenia si odložte. Do mixéru k brokolici pridajte bielu fazuľu a vodu z varenia brokolice tak, aby siahala zhruba do polovice. Rozmixujte a dochuťte.

Fazuľovo-ovsené burgre nielen pre vegánov

  • 425g konzerva čiernej fazule (alebo fazuľu uvarte, ak nemáte v konzerve)
  • 1/4 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1/4 hrnčeka barbecue omáčky

Všetky suroviny zmixujte, aby vám vznikla taká homogénna hmota. Vytvarujte 4 karbonátky a pečte 12 minút. Potom ich otočte a pečte ďalších 12 minút. Podávajte v žemli ako burger, alebo so zemiakmi či chlebovou plackou ako karbonátky.

Kuracie prsia v mandľovom kabátiku

Tento recept sa dá nazvať aj „zatras a upeč“. Príprava vám zaberie len 10 minút, ak nepočítame dobu pečenia.

  • 1/2 hrnčeka mletých mandlí
  • korenie: 1 ČL mletej papriky, 1 ČL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 ks kuracích pŕs

Rúru predhrejte na 175 stupňov. Zmiešajte mleté mandle s koreninami a dajte do pevného uzatvárateľného sáčku. Dajte jeden kus kuracích pŕs do sáčku, uzavrite, a poriadne zatraste, aby sa mäso celé obalilo. Opakujte so všetkými kúskami mäsa. Takto obalené kuracie prsia dajte do sklenenej nádoby na pečenie a pečte zhruba 25-30 minút.

Sladký chlebík zo zmrzliny

Ak nemáte doma mlieko ani vajíčka, nezúfajte. Vyberte z mrazničky zmrzlinu a upečte si super chlebík. Môžete aj improvizovať a do cesta pridať hrozienka alebo kúsky čokolády či orechov.

  • 2 hrnčeky zmrzliny (290g) necháme roztopiť
  • 1+1/4 hrnčeka múky (155g) ideálne s práškom do pečiva

Na chlebík nepoužívajte nízkotučnú alebo bezmliečnu zmrzlinu. Začnite tak, že si predhrejete rúru na 175 stupňov. Roztopenú zmrzlinu zmiešajte s múkou. Formu vysteľte papierom na pečenie a potrite maslom (ak nemáte, tak olejom). Cesto vylejte do formy a rozotrite. Pečte 35-40 minút.

Parmezánovo-tymiánové krekry

A na záver nejaké to chrumkanie k televízoru, ktoré je hotové za 15 minút a ešte vás aj zasýti.

  • 226g parmezánu
  • 4 ČL tymiánu

Rúru predhrejte na 150 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie. Spojte syr s tymiánom a pomocou čajovej lyžičky (kopcovitej) dajte na plech v 5-cm rozostupoch. Pečte cca 8-10 minút do zlatista. Nechajte úplne vychladnúť a potom môžete chrumkať.

Aké recepty z 3 a menej surovín poznáte alebo plánujete vyskúšať? Dajte nám vedieť a nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku.

photo: https://pixabay.com/, https://www.piqsels.com/

Predchádzajúci článok
9 tipov ako vypočítať potrebné množstvo jedla nielen na oslavu